T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / AKHİSAR - Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI

 

 GIDA TEKNOLOJİSİ
A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Gıda Teknolojisi alanı; tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri, modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.

Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

   Gıda Laboratuvar Teknisyenliği,
   Süt ve Süt Ürünleri Operatörlüğü,
   Hububat ve Hububat Ürünleri Operatörlüğü,
   Çay Üreticiliği ve Operatörlüğü,
   Sebze-Meyve ve Ürünleri Operatörlüğü,
   Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Operatörlüğü

C. İŞ BULMA İMKÂNLARI 

Gıda laboratuvar teknisyenleri, gıda üretimi yapan fabrikalarının laboratuvarlarında, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. yerlerde iş imkânı bulabilmektedirler. 

Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar, laboratuvar sorumlusu olabilmektedirler.

Süt ve süt ürünleri operatörü, hububat ve hububat ürünleri operatörü, çay üreticisi ve operatörü, sebze meyve ve ürünleri operatörü, sofralık zeytin ve zeytinyağı operatörü, gıda üretimi yapan fabrikalar ve imalâthanelerde çalışabilirler. Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılacaktır.

İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar, çeşitli bölümlerde üretim sorumlusu olarak çalışabilmektedirler.

21-02-201921-02-201921-02-201921-02-201921-02-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.01.2017 - Güncelleme: 10.11.2023 22:29 - Görüntülenme: 1894
  Beğen | 5  kişi beğendi