T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / AKHİSAR - Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Dünyada özellikle 1980´li yıllardan sonra, endüstriyel ürünlerin tasarım ve üretiminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Gelişen ve değişen dünya pazarlarında teknolojinin ilerlemesiyle, endüstriyel ürünlerin nitelik ve işlevlerinde de önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları, daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken; müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok işlevli ürünler yönünde gelişmiştir. Müşterilerin hızla değişen istekleri ve yoğun pazar rekabeti sonucu, ürün ömürleri çok kısalmıştır. Böylesine çetin koşullar karşısında alışılmış tasarım ve imalat teknolojileri yetersiz kalmış, bu ihtiyacı gidermek üzere yeni kavram ve yöntemler doğmuştur. Bunlardan biri de endüstriyel otomasyon kavramıdır. Endüstriyel otomasyon kavramı, özellikle tasarım felsefesini ve mühendislik eğitimini etkilemiş, endüstriyel teknoloji üretimi ve mühendislik eğitiminde önemli değişikliklere neden olmuştur. Robot teknolojisinin her alanda yaygın şekilde kullanıldığı günümüzde endüstriyel otomasyon, teknolojinin bir gereği hatta zorunluluğudur.

Ürün tasarımı, sistem dinamiği ve akıllı kontrol, üretim süreçlerinin gözlemlenmesi, modellenmesi ve kontrolü, hareketli robot sistemleri, kuvvet elektroniği, mikro sistem tasarımı ve uygulamaları, endüstriyel kontrol tasarımı, algılayıcılar ve robot sistemleri, görüntü işleme, yapay sinir ağları, yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi alanlar, savunma sanayi, otomotiv ve tekstil sektörleri endüstriyel otomasyonun ilgi alanlarından başlıcalarıdır.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

   Mekatronik Teknisyenliği
   Endüstriyel Kontrol Teknisyenliği

C.İŞ BULMA İMKÂNLARI 

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanından mezun olan veya sertifika alan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
   Makine,
   Otomotiv,
   Tekstil,
   Gemi otomasyonu,
   Savunma sanayi,
   Plastik,
   Tıp elektroniği,
   Uçak,
   Enerji,
   İletişim,
   Petrokimya sektörlerinde çalışabilir.

11-04-201811-04-201811-04-201821-02-201921-02-201921-02-201921-02-201921-02-2019 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.01.2017 - Güncelleme: 10.11.2023 22:28 - Görüntülenme: 3169
  Beğen | 16  kişi beğendi

Etiketler :
OTOMASYON,